header banner
Default

Intel stopped making Coffee Lake processors, including the Core i7-8700K


Table of Contents

    Het bedrijf stelt dat de marktvraag van cpu's is verschoven naar 'andere Intel-producten'.

    Mij lijkt dat het meer te maken heeft met dat huidige generatie AMD cpu's veel meer in trek zijn door hun prijs/performance dan wat deze Intel cpu's bieden en dat Intel nu al de stekker er uit trekt.
    Of heeft het er gewoon mee te maken dat deze Cpu's eind 2017 al geïntroduceerd zijn en gewoon oud zijn?

    [Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 3 juni 2020 10:03]

    intel slaagt er nog steeds in alles te verkopen, de impact van AMD is vrij beperkt.
    De verkoop van de 10de generatie begint goed op gang te komen en ook de 9de generatie loopt nog steeds. Het is dus vrij logisch dat de productie van de 8ste generatie wordt gestaakt om zo productiecapaciteit vrij te maken voor de 10de generatie. (Zowel 8ste als 10de generatie worden op 14nm gemaakt.)

    November 2019 bij een Duitse retailer. Volgens mij pakt @kidde hierboven ook Mindfactory als bron.

    Verkopen Intel: ~5.000 chips
    Verkopen AMD: ~25.000 chips

    Dit zijn uiterst destructieve cijfers voor Intel.

    [Reactie gewijzigd door batjes op 3 juni 2020 10:38]

    Veel Intel chips verdwijnen in OEM PC's en servers

    De OEM markt volgt met enige vertraging doorgaans de zelfbouw markt. Je ziet ook steeds meer laptops en systemen uit komen van de OEMs met Ryzen. Zoals @Nyarlathotep hierboven ook al aangeeft, de markt komt heel dicht op een kantelpunt te zitten waarbij AMD misschien de overhand gaat krijgen.

    Intel heeft nog even, maar de slome OEM markt beweegt op het moment sneller dan dat Intel een nieuw ontwerp weet af te ronden. Komende 1-2 jaar gaan heel spannend worden voor de OEM markt bij AMD en Intel.

    Onzin totale onzin. amd kan geen prijs oorlog permitteren en kan niet lager in prijs gaan zitten. 7nm is een duur proces. Intel 14nm is super goedkoop een 9900k kost maar 45 euro om te produceren om het even in perspectief te zetten . Oems kopen bulk en goedkoop spul. Ook doet intel aan koppel verkoop. Chipsets nics wifi wat het voor Oems nog aantrekkelijker maakt. En intel heeft een bekend management structuur. Dan is er nog schaal grote intel heeft veel meer capaciteit produceert veel meer chips. Amd is afhankelijk van tsmc en die zit tot de nok toe vol met orders van Apple amd nvidia intel en nog een paar andere grote spelers. Amd heeft gekocht wat het kan en moet het daar mee doen. En moet dat ook delen met de radeon goep ( video kaarten)

    Dat is nogal selectief hooguit voor de helft de waarheid.

    -Ten eerste gebruikt TSMC voor AMD apparatuur die al deels is afgeschreven, omdat Huawei hem betaald heeft (AMD's worden op 2e hands machientjes gemaakt) terwijl die van Intel op gloednieuwe machines worden gemaakt.

    -Ten tweede wordt Intel 14nm vziw gemaakt met SADP; meerdere belichtings-stappen. Met 7nm EUV, wat nu staat te draaien voor AMD, gaat het proces terug naar enkele belichting. Geen uitlijn fouten meer, minder maskers en stappen.

    -Ten derde heeft TSMC meer capaciteit op geavanceerde nodes (14nm en kleiner) dan Intel, heb ik laatst nog uitgerekend:

    kidde in 'reviews: Intel Comet Lake-benchmarks: de i9-10900K en i5-10600K get...

    Denk erom: AMD heeft veel minder vierkante millimeters wafer nodig per kern dan Intel, door de hogere proces dichtheid van TSMC N7 tov Intel 14nm (meet dan een factor 2).

    Ten vierde : TSMC zit niet tot de nok vol. Veel smartphone orders zijn zelfs tijdelijk gehalveerd of uitgestelddoor Corona. Bestellingen van nieuwe machientjes van AMAT en KLAC zijn uitgesteld door TSMC; dat doe je alleen als je overcapaciteit hebt.

    Ten vijfde: Middels het Open Innovation Network van TSMC worden de kosten van een nieuwe node gedeeld door TSMC's klanten. Intel moet alles zelf ophoesten. Dat een 9900 chipje zo goedkoop is hartstikke leuk, maar wie allemaal samen gaan Intel's EUV betalen? Een hele alliantie van bedrijven bestaande uit, hou je vast, Intel.

    TSMC's EUV is betaald door Huawei, Apple, Qualcomm, MediaTek en AMD _samen_; en.o ja, het is al in productie dus afbetaald. Intel moet nog _beginnen_ hieraan.

    [Reactie gewijzigd door kidde op 3 juni 2020 15:37]

    14nm is zeker goedkoop maar omdat AMD een modulair chip design heeft kunnen ze makkelijk kleine ccx'en combineren wat het slaag percentage op wavers veel rendabeler maakt. Intel moet in een keer 8 goed werkende cores krijgen of anders is het niet bruikbaar voor de 9900k

    amd kan geen prijs oorlog permitteren en kan niet lager in prijs gaan zitten.

    Bron?

    Intel 14nm is super goedkoop een 9900k kost maar 45 euro om te produceren om het even in perspectief te zetten

    Bron?

    Ook doet intel aan koppel verkoop.

    Bron?

    Onzin totale onzin.

    Als je andermans bijdrage totale onzin noemt, lijkt het me verstandig dat je zelf verifieerbare uitspraken doet.

    Destructief of niet, als we naar het totaal plaatje kijken heeft Intel nog steeds weinig te vrezen buiten de consument markt om.

    En de consument markt is niet datgene waar al het geld ligt, slechts een deel van.

    Ik zie AMD ook het liefst slagen, de nieuwe Ryzen 4xxx notebook chips zijn geweldig qua prestatie en prijs bijvoorbeeld, maar je merkt dat Intel nog steeds een vrij stevige grip heeft op die markt, ongeacht hoe goed AMD ook wel niet is.

    Tenzij Intel (nog) langere tijd geen antwoord op AMD heeft, en de grotere inkomst bronnen van Intel overstappen naar AMD, zie ik Intel niet zo snel in de sh*t komen.

    Ik denk dat wel nu wel op een kantelpunt zitten.
    De nieuwe chips van Intel persen volgens mij écht de laatste performance er uit wat er in zit. AMD innoveert en komt met écht nieuwe chips.
    Intel heeft voor zijn huidige productieproces nu geen ruimte meer over, dus het wordt buigen of barsten voor Intel. Ik gok dat 2021 het jaar van AMD gaat worden, als ze dit momentum vasthouden.

    Edit: 2021 ipv 2012 :P

    [Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 3 juni 2020 11:24]

    2021 ws? :)

    Als Intel niet overstapt op een kleiner procedé dan heb je gelijk.

    Maar als je kijkt wat Intel nog heeft kunnen uitpersen uit de zoveelste 14nm chip, ik vraag mij af hoe ze tov AMD zullen staan als het kleiner wordt.

    Opzich valt dat wel mee, het lijkt enorm (deze maand AMD +-90% van de verkopen en Intel zo'n 10%) echter kijkende naar het algehele marktaandeel valt het best mee. Over een jaar gezien groeide het marktaandeel AMD binnen de desktop markt met 2.4% in 2019.

    De DIY markt is niet waar Intel het grote geld haalt aangezien het een relatief kleine niche is binnen de volledige x86 markt en mind factory cijfers zijn dan ook totaal niet representatief voor de algehele desktop markt. Ze zijn leuk om te zien iedere maand, maar ook niet veel meer dan dat. Marktaandeel cijfers van Mercury of IDC zijn in de regel veel interessanter.

    Nee, de OEM markt en de daarbij behorende marktaandeel cijfers zijn veel belangrijker voor Intel dan deze DiY cijfers.

    Maand na release vs lang na release. Retail vs OEM. Pas als dit consistent zo zou blijven heeft het echt effect op wat er in het enthusiast segment verkocht wordt.

    Het zijn goede statistieken voor AMD maar 95% van een segment dat < 10% van de markt is heeft geen "destructief" effect. Zeker niet als dit kort duurt.

    Dit zijn uiterst destructieve cijfers voor Intel.

    De omzet van Intel is in de hele historie nog nooit zo hoog geweest. Zo ver mij bekend geld hetzelfde voor de operationele winst (de winst voor marketing etc).

    AMD kwam natuurlijk in 2017 met Ryzen dus als we dat even als vergelijking pakken (31 dec 2016 en nu en dan de laatste 12 maanden opgeteld):
    Omzet voor Ryzen 59.3 miljard, omzet nu 75.7 miljard
    Gross profit voor Ryzen 36,2 miljard, nu 45 miljard
    Operating income voor Ryzen 13,1 miljard nu 24,9 miljard
    EBITDA (winst voor belasting) voor Ryzen 20,9 miljard nu 36,1 miljard
    Netto winst voor Ryzen 10,3 miljard nu 22,7 miljard

    Zoals te zien zou je op basis van die cijfers niet concluderen dat Intel producten niet verkocht krijgt. Immers is niet alleen de omzet gestegen, ook de marges en netto winst zijn verbeterd.

    Ook de meeste recente cijfers van de eerste 3 maanden van dit jaar zijn alles behalve zorgwekkend:
    23% omzet stijging (year over year quarterly)
    32% gross profit stijging (year over year quarterly)
    68% operating income stijging (year over year quarterly)
    42% net income stijging (year over year quarterly)

    Ondertussen zijn de verkoopcijfers en verhoudingen in de retail markt natuurlijk niet te negeren. AMD is daar gestaag marktaandeel aan het pakken hetgeen we nu ook terug zien in de Steam hardware survey waar er eindelijk beweging komt in de vorm van een stijging van 17.7% marktaandeel in 2018 naar 22.4% meest recent. Het lijkt erop dat AMD veel profijt heeft van de capaciteitsproblemen bij Intel. Zou Intel immers nu heel agressief reageren met de prijs, die financiële ruimte is er, dan kan Intel vermoedelijk niet eens voldoen aan de vraag die daaruit voort komt. Waardoor de prijs en de adviesprijs heel ver uit elkaar komen te liggen. Het gevolg is dat AMD nu eigenlijk vrij spel in de retail markt heeft. Ondertussen duikt AMD ook in een gat in de laptop markt; daar hebben OEMs aangegeven te moeten wachten op leveringen van Intel.

    Met andere woorden, Intel lijkt het succes van AMD te gedogen omdat ze door volume beperking toch niet de hele markt zelf kunnen voorzien én al record winsten én omzet draaien. De vraag is natuurlijk vanaf welk punt zegt Intel 'nu is het genoeg' en wat gaan ze dat doen. Dat punt zou door de eventuele gevolgen van de corona pandemie best weleens hard dichterbij kunnen komen. Als de wereldwijde vraag in stort en Intel heeft ineens overcapaciteit dan wordt het ongetwijfeld een ander verhaal. Maar de afgelopen 3 maande was dat dus nog niet aan de orde.

    [Reactie gewijzigd door sdk1985 op 3 juni 2020 20:17]

    Intel heeft helaas nog steeds bijna volledig de OEM markt in handen.

    Zelfbouw is grotendeels AMD tegenwoordig.

    Maar gelukkig zien wij voornamelijk dit jaar betere support van AMD naar OEM’s toe waardoor daar ook meer vertrouwen bestaat en langzaam meer AMD hardware verschijnt.

    [Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 3 juni 2020 12:40]

    Ik geloof niet dat de impact beperkt is, ook in de server markt stappen er steeds meer over naar amd.

    Ik ben benieuwd naar de komende marktaandeel cijfers. AMD had de doelstelling om rond deze tijd van het jaar op 10% marktaandeel in Server te zitten. Q4 2019 zaten ze op 4.5% marktaandeel in server ( https://cdn.mos.cms.futur...Lq2AaWoCr4nAJ-1200-80.jpg ), AMD marktaandeel is zeker stijgende, echter gaan het veel langzamer dan menigeen lijkt te denken.

    intel slaagt er nog steeds in alles te verkopen, de impact van AMD is vrij beperkt.

    al eens gezien wat de prijzen gedaan hebben van de producten die ze verkopen? Daar is de impact van AMD enorm.

    Bij de zelfbouwers is de vraag naar Intel totaal ingestort. Alleen de 9900 en 9700 verkopen nog enigszins.

    Recentste data van vorige maand van een grote (grootste?) Duitse webshop, waar je gelijk kan zien dat de verkoop van Comet Lake achterblijft:

    Als de zelfbouwers niet meer zitten te wachten op de Intel 8e generatie, dan zullen de OEMs daar (zwaar vertraagd) uiteindelijk ook achterna gaan.

    dit laat inderdaad een gigantische / serieuze voorsprong zien in het voordeel van AMD. Om op langere termijn een serieuze speler te kunnen blijven moet AMD denk ik ook winstgevender worden. Dat is altijd een zwak punt geweest volgens mij van AMD waardoor de resultaten met de huidige CPU ook knap is.

    https://ir.amd.com/news-r...er-2020-financial-results

    De verkoop van Comet lake blijft niet direct achter, die waren voor zover ik gehoord heb zelfs al in de voorverkoop ruim uitverkocht voor de meeste Sku's. De supply is echter laag en dus zijn ook de absulute verkoop aantallen laag. Als de daadwerkelijke verkopen achter zouden blijven ten opzichte van de supply dan zou je overal zo Comet lake cpu's moeten kunnen kopen met "vandaag besteld, morgen in huis". Iets wat duidelijk op een enkele uitzondering na niet het geval is.

    Datzelfde zie je ook hier in de Nederlandse webshops, het meeste wat ze binnen gekregen hebben is direct uitverkocht geweest, de 2de batch lijkt nu echter wel langzaamaan binnen te druppelen.

    Ik verwacht eigenlijk bij Comet Lake hetzelfde als bij Coffee Lake en Coffee Lake R, de K Sku's zullen het redelijk blijven doen, de non-K sku's zullen niet echt worden opgepakt binnen het DiY segment, wat opzich ook logisch is, dat zijn echt cpu's voor OEM machines.

    Veel verschuiving verwacht ik echter niet, AMD zal dit segment blijven beheersen, Intel zal misschien zodra de Comet Lake in wat meer supply is een kleine opleving hebben naar misschien 15%-20% van de maandelijkse verkopen, maar dat zal het dan ook wel zijn.

    Als een zogenaamde 'verbetering' (Comet Lake) 10x zo weinig verkoopt en gewenst (!) wordt als de oude generatie dan blijft de verkoop en vraag van de 'verbeterde versie' achter, namelijk op de vorige generatie.

    Bij AMD zie je, dan na het uitkomen van de 3xxx serie, gelijk die CPU's het vaakst op de wensenlijsten staan.

    Bij Comet Lake zie je, dat de 9900 / 9700 boven Comet Lake blijven staan op de wensenlijsten:

    https://www.amazon.com/gp/most-wished-for/pc/229189

    Dus ja, zowel de vraag als het aanbod van Comet Lake blijven achter op de oude generatie (9700 /9900)

    [Reactie gewijzigd door kidde op 3 juni 2020 13:21]

    Als een zogenaamde 'verbetering' (Comet Lake) 10x zo weinig verkoopt en gewenst (!) wordt als de oude generatie dan blijft de verkoop en vraag van de 'verbeterde versie' achter, namelijk op de vorige generatie.

    Die vergelijking kan je pas maken wanneer de supply van beide generaties op hetzelfde niveau is. Vooralsnog lijkt iedere 10th gen cpu die binnenkomt (vrijwel) direct verkocht te worden. Voor Coffee Lake lijkt dat toch langer te duren.

    Dat het aanbod achter zou blijven was ook van de te voren wel bekend, dat mag geen verassing zijn, zolang het weinige aanbod echter direct uitverkocht is valt over de vraag weinig te zeggen, anders dan dat de vraag het aanbod momenteel overstijgt, wat natuurlijk niet vreemd is bij een supply die nihil is (als ik het goed zie heeft Mind Factory 30 10900K tray versie's binnen gekregen en verkocht op launchday, daarna niet meer lijkt het).

    Zo'n wishlist, zeker bij 1 vendor zegt me verder niet zoveel zonder de achterliggende data (o.a. wanneer is de wishlist aangemaakt), interessanter zou mogelijk zijn alle wish lists aangemaakt na datum X maar zelfs dat is minimaal. Zonder verdere duiding is dit echt een minimaal data punt waar je echt geen conclusies aan kan verbinden.

    Ieder schilderij van Van Gogh dat op de markt komt is ook snel uitverkocht, en ieder plastic fiets-lampje bij de Action niet. Dat de Comet Lakes gelijk uitverkopen en Coffee Lake niet is dus een onzin argument van jewelste, want het is evident wat meer verkoopt en waar meer vraag naar is.

    Als je Amazons wishlist in de gaten hield tijdens de introductie van de 3xxx, stond die zoals gezegd gelijk bovenaan. Comet Lake niet. Lijkt me een eerlijke vergelijking.

    [Reactie gewijzigd door kidde op 3 juni 2020 14:37]

    Over wat in absolute zin meer verkoopt is ook helemaal geen discussie, dat zal momenteel altijd Coffee Lake zijn, er is immers amper supply van Comet Lake. Dat betekent echter niet dat de verkoop van Comet Lake achterblijft.

    Wat belangrijk is, is of de verkoop achter loopt op de verwachtingen of niet, en dat lijkt vooralsnog niet zo te zijn, het was immers vooraf al duidelijk dat er een lage supply zou zijn. Wat verder belangrijk is, is of de vraag lager is dan het aanbod. Ook dat lijkt niet zo te zijn, alles wat in stock komt verkoopt immers vrijwel gelijk.

    Ik vraag me zelfs af of de verwachting er wel is dat Comet Lake Coffee Lake moet gaan evenaren. Gezien Comet Lake als alle geruchten kloppen het laatste model van deze architectuur gaat zijn lijkt het mij juist zeer voor de hand liggend dat die verwachting er niet eens is, voor zover ik het in kan schatten is dit grotendeels simpelweg de "verplichte" jaarlijkse refresh voor de OEM's met daarbij een nieuw topmodel.

    Ik denk zelfs dat Intel net zo lief Coffee Lake verkoopt voor bepaalde Sku's, het is immers in principe dezelfde die bij bepaalde Sku's, echter is de marge op een 9900K momenteel groter dan de marge op een 10700K.

    Ik zou in ieder geval niet teveel fixeren op "vergeleken met de vorige generatie" maar meer op wat de daadwerkelijke verwachtingen zullen zijn tegenover de daadwerkelijke supply en de relatie daartussen.

    [Reactie gewijzigd door Dennism op 3 juni 2020 15:09]

    het was immers vooraf al duidelijk dat er een lage supply zou zijn

    OK, mijn schuld, totaal gemist (waar had ik dat kunnen lezen?) ; dan heb je gelijk.

    Maar waarom in 's hemelsnaam? De kernen zijn vziw 98% exact hetzelfde bij de Comet Lake als bij de Coffee Lake. Er is geen enkele technische reden.

    Is de 10900 dan weer (net als de 9200-serie) een Halo-product voor de benchmarks / aandeelhouders; die ze niet wensen te verkopen omdat ze 2 (voor 98% dezelfde) cores meer moeten leveren voor hetzelfde geld?

    Ed - Nagozocht, op Tweakers wordt de 10900 wel vaker bekeken dan de 9900; itt Amazon kennelijk.

    [Reactie gewijzigd door kidde op 3 juni 2020 15:26]

    Volgens heeft o.a. Anand het genoemd, in diverse podcasts ben ik het tegengekomen, op reddit e.d.
    Maar het is ook eigenlijk het standaard verloop bij iedere Intel launch.

    Beperkte beschikbaarheid bij launch en dan meer supply de maanden erna.

    Ik verwacht trouwens wel dat de 10900K ook beter beschikbaar gaat worden, net als met de 9900K gebeurde, ook die was lastig te krijgen de eerste periode en hoewel ik verwacht dat het een van de best verkopende Sku's van de range zal worden verwacht zal het een niche Sku blijven, immers slechts een relatief klein deel van de kopers zal 500+ euro willen uitgeven aan een cpu.

    [Reactie gewijzigd door Dennism op 3 juni 2020 16:12]

    de reden lijkt me logisch... ze wisten niet waar AMD mee zou komen...

    Toen ik mijn coffee lake pre-order plaatste (8700K) heeft het alsnog 2-3 weken geduurd ná de datum dat hij beschikbaar zou zijn. Ik had zowel bij Alternate als bij Azerty een pre-order staan en beiden werden in dezelfde week van november geleverd. In het levering topic kon je toen zien dat er steeds een x honderd aantal cpu's vanuit de ditro's vrij kwamen voor verkoop. Azerty kreeg dan bijvoorbeeld op een maandag 200 stuks 8700K geleverd. Die gingen dan naar wie het eerst een pre-order had geplaatst.

    Nog opmerkelijker: voordat er voorraad was/de pre-order status verdween waren we nog vele weken verder. Dit lijkt zich nu te herhalen.

    De verklaring waarom dit zo gaat heb ik nooit gevonden. Wel heeft Intel in die tijd aangegeven dat het niet aan hun lag en ze voldoende hadden uitgeleverd aan de distributeurs. Ik kan mij voorstellen dat er in de keten heel wat partijen zitten die graag eerst van hun oude voorraad afkomen en hopen dat door het beperken van de het aanbod hun oude 'rommel' verder terug loopt. Maar dit is niet hard te maken, dat is puur een logica zoeken.

    [Reactie gewijzigd door sdk1985 op 3 juni 2020 20:24]

    De huidige prijzen van de 9e generatie Intel processoren zijn goedkoper dan de 8e generatie, dus waarom zullen mensen dan voor een oudere generatie meer betalen, dan voor een nieuwere generatie die uiteraard betere prestaties hebben?

    Daar bovenop komt kijken dat de 10e generatie nu ook op de markt komt, dus het lijkt me geen reden om de 8e generatie op de markt te houden.

    [Reactie gewijzigd door silverchaoz op 3 juni 2020 11:31]

    Nieuwer!=Beter

    Het antwoord is heel simpel, de 9e generatie is bagger door de dramatische implementatie van de sTIM. Zelf heb ik mijn 9600k teruggebracht en bijbetaald voor de duurdere 8600k. Als je kijkt naar de prijzen 8th gen dan zie je dat die rond de release van de 9th gen omhoog schoten door een run daarop.

    De 9600k die ik had haalde max 4,3GHz op 90-95 graden. Pure oplichting in mijn ogen want dat is de all-core boost. De 8600k die ik nu heb chillt hem op 4,8GHz en komt niet boven de 70 graden.

    Heb je die 8600K gedelid dan? Want in principe heeft de 9th gen doordat deze voorzien zijn van Solder (net als de 10th gen) betere temps dan de 8th gen (die het nog met pasta moet doen).

    Verder zijn de temperaturen die je noemt inderdaad niet lekker. Vraag me af of daar niet wat mis mee is geweest. De 9600K's die ik onderhanden heb gehad deden het een stuk beter.

    Mijn 8600k is inderdaad delidded maar met de stock pasta presteerde hij alsnog beter dan de 9600k. Jij zal dan overigens erg veel geluk gehad moeten hebben want youtube staat vol met video's van why is the 9900k so hot? why is intel 9th gen so hot? Der8auer gaf aan dat de die zo dik was dat hij zijn hitte alsnog moeilijker kwijt kon. Misschien hebben ze dat in hun design inmiddels veranderd.

    Het is niet dat de 9600K's waar ik mee gespeeld heb niet warm werken :) Echter wel pas bij flink hogere snelheden 95c bij 4300 Mhz is gewoon veel te warm. Ik zat rond de 85c uit mijn hoofd gemiddeld genomen bij overclocks tot 5+ Ghz. Waren meerdere exemplaren trouwens. Waar je wel op moet letten is dat je geen moederbord hebt met idioot hoge voltages, dat kan je flink wat schelen qua temperatuur.

    Mijn 8600k is inderdaad delidded maar met de stock pasta presteerde hij alsnog beter dan de 9600k. Jij zal dan overigens erg veel geluk gehad moeten hebben want youtube staat vol met video's van why is the 9900k so hot? why is intel 9th gen so hot? Der8auer gaf aan dat de die zo dik was dat hij zijn hitte alsnog moeilijker kwijt kon. Misschien hebben ze dat in hun design inmiddels veranderd.

    Weet je ook nog welke voltages je hebt gebruikt? Asrock bord dat ik bij de 8700K had gooide er met hun preset overclocks 1.5vcore op terwijl 1.35 volstond voor dezelfde Mhz. Dat scheelde 20 graden.

    Toen Ryzen uitkwam, kwam dat hard aan voor intel. Denk dat Intel inderdaad probeert te besparen en dat dan wilt inzetten op de productie op chips die wat meer concurentie bieden tegen AMD. Als je ziet hoe AMD het nu doet, heeft Intel nog wel wat in te halen.

    Vooralsnog is alleen onder de zelfbouwers AMD redelijk in trekt, de OEM markten blijven ver achter en juist de OEM markten is waar Intel het geld grotendeels verdient.

    Ik zou dit niet direct aan AMD relateren, eerder aan OEMs die langzaamaan stoppen met 8th gen producten omdat ze ook 9th en 10th gen producten hebben.

    Ja maar wie koopt er nu een 8xxx cpu als je ook al de keuze hebt uit een 9xxx die inmiddels ook al opgevolgd is door een 10xxx?

    Afgezien van de performance. Als ik NU een Intel cpu zou kopen zou ik me eerder richten op een 10xxx of een goedkopere 9xxx. De 8xxx is niet meer zo interessant om nu te nemen.

    Prijs. Nou heb ik me al tijden niet meer in de prijs van componenten verdiept maar ik koop van veel dingen iets in het hogere segment op het moment dat de opvolger er is.
    Mijn 5820k doet nu al een goed aantal jaar dienst en is gekocht nadat de 6e generatie op de markt kwam. Het blijft een uitstekende CPU die je dan voor een lagere prijs kan kopen.

    Werkt ook prima bij telefoons.
    Dan loop ik maar een generatie achter bij aankoop. *haalt schouders op*

    Omdat ze inmiddels (bijna) dezelfde chips verkopen tegen een lagere prijs. De 10600K is in principe gewoon een 8700K met hogere clocks. Hetzelfde geldt voor de 9600K en 8600K. De 8e generatie is simpelweg overbodig geworden.

    Ik denk dat het met ouderdom en productiecapaciteit te maken heeft en niet echt met concurrentie. AMD maakt ook geen Ryzen 1 (Zen) CPU's uit 2017 meer, degene die nog verkocht worden als Ryzen 1 CPU's, zijn eigenlijk Zen+ chips (bv pricewatch: AMD Ryzen 5 1600 (12nm) Wraith Stealth koeler Boxed om op die lagere prijzen nog iets te kunnen aanbieden.

    Daarnaast hebben Coffee Lake Refresh CPU's (9de generatie dus) hardware mitigaties tegen Spectre en Meltdown, Coffee Lake heeft alleen software mitigaties, dus voor Intel is het ook wenselijker dat die CPU's uit gefaseerd worden (als consument die niet wakker ligt van die lekken wil je die mitigaties misschien wel kunnen omkeren om snelheid te winnen, zal dus niet meer gaan).

    Bij de grote oems ligt volgens mij nog altijd de voorkeur voor Intel chips...

    Grote oems hebben met meer te maken dan enkel price/performance te kiezen bij elk product. Oems maken ook zelf de moederborden en feature sets en ontwerpen die moederborden om in specifieke chassis te laten passen met uitgerekende thermal performance.

    Ineens uit het niks zeggen dat je overal ryzen in gaat stoppen betekend dat alles in heel de keten opnieuw moet worden ontworpen. Daarom lijkt de omarming traag te gaan bij oems. De keerzijde is dan weer wel dat als amd een slecht jaar heeft dat oems ook niet zomaar terug kunnen ;)

    Ik heb trouwens de eventuele afname contracten even buiten beschouwing gelaten gezien onderdelen nooit per stuk worden gekocht maar per pallet ;)

    Al met al genoeg redenen om niet zomaar te switchen.

    En om nou 2 series te maken 1tje met Intel en 1tje met Amd chips is voor de meesten ook niet rendabel.

    Al lijkt HP daar toch wel wat ruimte voor te hebben..

    De elitedesk serie is er zowel met Intel als amd cpu's

    Het aantal amd laptops is toch hard aan het stijgen bij oems dus ik denk dat Intel wel begint te knijpen ondertussen.

    Ook de enterprise markt lijkt de EPYC processoren te omarmen. Maar goed wat heeft Intel als concurrent staan tegenover het geweld van 64 cores en 128 threads met ook nog uitstekende single core performance

    nou heel eerlijk? als ik nu een nieuwe laptop zou willen, zou ik denk ik ook liever een AMD Ryzen willen dan een Intel i7/i9/iwhatever series :-)

    Vast en zeker, en daar zal geen verandering in komen.

    Intel blijft produceren, alleen deze processoren niet meer.

    OEMS hebben geen voorkeur voor Intel, OEMS willen producten die in trek zijn, en AMD is dat op dit moment.. Alleen speelt Intel vieze spelletjes, zeggen dat als ze AMD producten gaan voeren ze geen Intel meer krijgen.. dat soort praktijken.

    Interessant dat ze stoppen met de 8100B, 8500B en 8700B. Die chips gebruikt Apple voor de 2018 Mac Mini. Dat riekt naar een 10e generatie upgrade dit jaar of een algehele dood van die lijn.

    Apple geeft zijn producten na 1 à 2 jaar vaak een hardware refresh, dus dat zal voor de Mac Mini ook wel het geval zijn.

    De vorige Mac mini was uit 2014 en de iPad mini zelfs uit 2015 dus ik verwacht niet per se een nieuwe Mac Mini.

    Een hardware refresh is ook iets anders dan een 'nieuwe' Mac Mini ;)

    [Reactie gewijzigd door faim op 3 juni 2020 10:24]

    Laatste refresh Mac Mini: 30 oktober 2018 (18 maart dit jaar verdubbeling van standaard opslag in basismodel).
    Laatste refresh iPad Mini: 18 maart 2019 (5th gen, met A12 processor en ondersteuning voor de pencil).

    Geen idee waar je je gegevens vandaan haalt, maar ze zijn onzin.

    Hij zegt ook de vorige Mac mini. Tussen de huidige en het vorige model zat dus een gat van 4 jaar!

    Ik haal die informatie van de officiële website van Apple. Waarom jij praat over de huidige generaties terwijl ik vorige zei is mij een raadsel.

    [Reactie gewijzigd door Ulas op 3 juni 2020 13:20]

    Die heeft inderdaad heel lang bestaan, maar een refresh iedere 1 à 2 jaar zoals @faim aanhaalt klopt over het algemeen toch echt: https://buyersguide.macrumors.com/#Mac_Mini

    9th gen cpu's kunnen daar ook als drop in replacement gebruikt worden mocht Apple dat willen.
    Verder zou een 10th gen refresh ook best mogelijk zijn inderdaad.

    Apple zou al wel 9th gen hebben aangeboden lijkt me, dat hebben ze ook bij de iMacs gedaan.

    Dat gezegd hebbende, verwacht ik dan eerder 10e generatie. Betere IGP en meer CPU cores.

    Volgens mij is de IGP op de 10th gen Cometlake exact dezelfde als die in de 8th (en 9th) gen, meer cores is uiteraard wel een optie.

    Je hebt ook de 10th gen Ice Lake chips, die hebben inderdaad een betere IGP, maar hebben maximaal 4 cores.

    Klopt inderdaad. Het liefst zouden we een Ryzen 5 4600H, Ryzen 7 4800H of Ryzen 9 4900H zien, maar dat zit er helaas niet in. Met name de UHD630 maakt de Mac Mini een net-niet machine.

    ...dat gezegd hebbende, mijn exemplaar voldoet vooralsnog voor 1080p30 in Final Cut Pro.

    Nou, nee. Niet helemaal. Ze doen de i7 8700K in sommige i5's van de huidige generatie

    [Reactie gewijzigd door secretqwerty10 op 3 juni 2020 12:00]

    Het "vermoeden" gaat wél om de non-K versie maar later wordt dit ontkracht doordat er wel degelijk een ander productieproces wordt gebruikt.

    Goed om te weten!
    Dit vind ik eigenlijk meer nieuwswaarde hebben dan dat de 8700 met pensioen gaat.
    Nouja, hij gaat dus niet met pensioen maar wordt lekker opnieuw ingezet in de nieuwe generatie 8)7

    Dat is dan een lekker trucje waardoor ik ver van deze "nieuwe" cpu's vandaan zou blijven.
    Maar ik zou op dit moment toch voor AMD gaan :P

    Met een " G1 " Stepping heb je dus de lottery verloren.
    Eigenlijk geen silicon lottery dit; aangezien je dan dus gewoon een 8700k hebt gekocht voor op het nieuwe socket.

    [Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 3 juni 2020 10:45]

    Is dat sneller dan dat Intel normaal zijn processors uitfaseerd, of was dit altijd al rond deze tijd gepland? Ik ben wel benieuwd wanneer dit is gebeurt voor Skylake en Kabylake.

    [Reactie gewijzigd door Flamesz op 3 juni 2020 10:12]

    Op dit moment zitten veel Oems nog in de transitie naar nieuwe Base line laptops/ desktops dus gaat deze oudere generatie er uit.

    De vraag is, waarom zou je nog een intel cpu kopen als een AMD cpu momenteel een pak sneller is. De meeste zelfbouwers gaan voor AMD gaan. Ik heb nog nooit een AMD cpu gehad, maar mijn volgende zal een AMD cpu worden (tenzijn intel binnen dit en 6 maand met wat nieuws op de proppen komt dat sneller is voor vergelijkbare prijs). Dan is er natuurlijk de (all in one) markt. Mensen willen een sticker van intel op hun pc/laptop zien, want dat kennen ze. Daar haalt intel nog altijd voordeel uit. Als notebooks met AMD cpus ook beter gaan scoren, dan zal intel toch met wat nieuws moeten komen. Op de server markt zal het zeker nog een tijdje duren voordat AMD daar ook met de grote koek gaat lopen volgens mij. In elk geval cpu's met pensioen sturen, gaat niemand van wakker liggen

    Ik draai nog steeds op een 8700k, doet alles nog perfect, kan zeker nog wel een paar jaar mee.

    Mijn i7 3770 ook, wat is je punt?

    Mijn HTPC met i7 2600k @ 4,7 all cores ook, i.c.m. R9 290x of GTX 970.
    Metro: Exodus, Doom: Eternal, Resident Evil, Deep Rock Galactic etc.

    Totdat ik Hunt: Showdown ga spelen... enorme cpu/systeem bottleneck met deze gpu's.

    8700k FTW 8)7

    Ik heb een 8700k, persoonlijk stuur ik dat ding de komende tig jaar nog niet met pensioen :D

    Ik ben nog zeer tevreden over de 8700k. Ik ga deze ook zeker nog de komende jaren niet vervangen omdat er nog geen concurrent is in die prijsklasse die het voor mij waard is om te upgraden.

    Idem hier. Vorig jaar nog gekocht. Ding gaat als een tierelier :)

    Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

    Sources


    Article information

    Author: Antonio Freeman

    Last Updated: 1704446162

    Views: 1589

    Rating: 3.7 / 5 (54 voted)

    Reviews: 99% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Antonio Freeman

    Birthday: 2014-04-19

    Address: 099 Wallace Crest, Lake Leahborough, HI 13807

    Phone: +3734323554537273

    Job: Article Writer

    Hobby: Camping, Backpacking, Telescope Building, Sailing, Gardening, Cross-Stitching, Pottery

    Introduction: My name is Antonio Freeman, I am a unreserved, frank, apt, ingenious, talented, cherished, multicolored person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.