header banner
Default

Husk at gøre dette i din have inden vinter, så undgår du uønskede overraskelser


efterårshave

SPONSORERET indhold

Både dit hus og din have skal forberede sig på den mørke og kolde tid. Her er 10 ting, du bør tjekke inden vinteren for alvor sætter ind.

Af: Victoria Brand Munthe-Kaas Foto: Getty Images

26. okt. 2023 | Bolig

Denne artikel blev bragt hos Klikk.no første gang. Dette er en redigeret udgave.

1. Tjek taget

VIDEO: Husk dette når du støber en stolpe fast
Videncentret Bolius

Sørg for, at der ikke er skader på tagsten eller sten, der ligger skævt.

Hvis der er meget mos på taget, medvirker det til at bevare fugtigheden, og fugtigheden fryser, hvilket kan få tagsten til at sprække ved frost.

Artiklen fortsætter under videoen...

2. Rens tagrender og nedløb

VIDEO: Hvordan reagerer børn, når man fortæller, at der ikke er råd til at holde jul?
Ude og Hjemme

Det er utroligt vigtigt at rense tagrender for blade og snavs, fordi tilstoppede tagrender og nedløb kan føre til store skader.

Tilstoppede tagrender kan nemt fryse, hvilket forhindrer vandet i at løbe, som det skal. Dette kan føre til, at vandet løber forkert og måske ind mod husvæggen, hvilket igen kan forårsage store skader. Desuden sidder tagrendernes samlinger ofte mod væggen. Hvis de fryser og sprækker, risikerer man, at vandet løber ned ad væggen. Det ønsker vi ikke.

tagrende-vinter.jpg
Tøm tagrender: En af de vigtigste ting at huske er at tømme tagrender for blade. Tilstoppede tagrender og nedløbsrør kan give store skader. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

3. Ryd op langs husvægge

VIDEO: Vintersorg - Solens Rötter [Full Album]
CrawfishYAY

Det er altid klogt at rense og fjerne krat og blade, der ligger langs fundamentet, fordi de er med til at bevare fugtigheden.

Husk også, at kælderens ventilationsåbninger ikke må dækkes til. Fugt i kælderen kan forårsage store skader og give grobund for råd, skimmel og mug.

husvaegge-vinter.jpg
Husvæggene: Tjek rundt om husets vægge! Måske er der for meget vegetation, der hjælper med at holde på fugten? Her kan man se, at terrænniveauet er steget over mange år, hvilket hurtigt kan give fugt i kælderen. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas.

4. Luk dine udendørs vandhaner

VIDEO: The PHENOMENON BRUNO GROENING – Documentary Film – PART 2
Bruno Gröning Circle of Friends

Det er en selvfølge, men det er nemt at glemme. De skal alle lukkes, så de ikke fryser.

5. Giv dine udemøbler lidt kærlighed

VIDEO: Acquisition of Magic Power #2 : Enduring and Flourishing (The White Wand Series)
Arith Härger

Dette er jeg personligt dårligst til at huske; nemlig at sætte udemøblerne ind igen. Alt for ofte synes jeg, det er hyggeligt at sidde udenfor hen over efteråret, for så gang på gang at blive overrasket af Kong Vinter.

Dine udemøbler har godt af en lille gennemgang, måske fjernelse af mos eller løs maling og at give dem lidt ny olie, hvis det er nødvendigt. Og ikke mindst skal de opbevares indendørs eller under et tag. Det samme gælder selvfølgelig for havemøbler, parasoller og grill.

6. Plant forårets blomster

VIDEO: Vintersorg -Till Fjälls Del II |Full Album|
Dolf Wolf

Der findes ikke en bedre følelse end at se de blomsterløg, som man plantede om efteråret, spire og gro, når foråret kommer; det være sig krokus, tulipaner og erantis. Det er utroligt hyggeligt at arbejde med dette om efteråret, når vi ved, at vi har så meget at glæde os til.

Kom løgene i jorden, hvor de vil ligge i dvale hen over vinteren. Du kan plante dem, indtil jorden er blevet så frossen, at du ikke kan grave i den.

7. Tag en runde i haven

VIDEO: VINTERSORG - Lågornas rov (Official Video) | Napalm Records
Napalm Records

Efter at have høstet alt, som haven har budt på, er det vigtigt at tage en sidste gennemgang inden vinteren.

Beskær de buske og planter, der har brug for det om efteråret. Klip toppen af klase- og stokroserne, men du skal ikke gøre den store beskæring – det skal gøres om foråret.

Fjern også blade fra rosenbuskene, så du gør det sværere for lus at etablere sig.

En sidste omgang ukrudtsbekæmpelse vil også give optimale vækstbetingelser, når foråret kommer.

vinter-have-regn.jpg
Udendørs vedligeholdelse: Her er alt i ét, med regn på vinduet, havearbejde i vente og en fuld skål brænde! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas. 
 

8. Tag georginerne ind

VIDEO: BESØGER MIN BROR!
Naja Münster

Georgineknolde skal tages ind om efteråret – inden frosten kommer. De kan tåle en let nattefrost eller to, men ikke frost. Jeg har selv været så heldig at få flere georgineknolde i år, som har blomstret helt frem, til frosten kom. De er smukke, og det er nu op til mig at behandle dem med respekt og opbevare dem på bedst mulig måde indtil foråret. Det gøres tørt og frostfrit.

9. Tid til at hugge brænde

VIDEO: Harry Nilsson Without You 1972 HD
Regina Côrtes

Fyld brændeskuret, så du har nok brænde til vinteren. Det værste, der kan ske, er at løbe tør for brænde, når det er 18 grader og kuling. Det er netop i de situationer, man virkelig har brug for det.

10. Husk også indenfor

VIDEO: Сеанс исцеления. Бруно Грёнинг
YourYogaFilm

Trækker det fra vinduerne eller omkring døren?

Der er mange enkle foranstaltninger, du kan gøre indendørs, der vil øge komforten i et gammelt hus.

Først og fremmest kan jeg ikke understrege vigtigheden af indvendige vinduer. De kan tages ud om sommeren for at lade varmen komme ind i huset, og de kan sættes i om efteråret, når man ønsker at holde på varmen og holde kulden ude.

Det er især omkring døre og vinduer samt langs overgangene mellem gulv og væg og mellem væg og loft, at det trækker i gamle huse. Her kan du selv gøre en betydelig forskel. Hvis du forsigtigt fjerner lister og paneler, kan du bruge tætningsmateriale til at udfylde huller eller sprækker.

Du vil opleve en markant forskel, så snart du får bugt med træk i dit hus. Kulden trænger ikke igennem selve trævæggen eller vinduet, det er i overgangene.

Og sidst, men ikke mindst: Nyd efteråret og vinteren fuldt ud. Vi er heldige at have fire så dejlige og forskellige årstider.

Om eksperten

VIDEO: Essential Winter Driving Tips | Consumer Reports
Consumer Reports
  • Victoria Brand Munte-Kaas driver firmaet Historisk Hus med sin mand.
  • Hun skriver i flere norske magasiner om vedligeholdelse og bevaring af gamle huse og bygninger.

Anbefalet til dig

VIDEO: The Wisdom of Odin
Arith Härger

Sources


Article information

Author: Jerry Erickson

Last Updated: 1699307042

Views: 917

Rating: 4.4 / 5 (94 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerry Erickson

Birthday: 1932-01-27

Address: 31507 Mejia Tunnel Apt. 245, East Brandon, RI 02069

Phone: +3994529732263361

Job: Astronomer

Hobby: Arduino, Card Collecting, Skydiving, Motorcycling, Lock Picking, Puzzle Solving, Archery

Introduction: My name is Jerry Erickson, I am a Adventurous, strong-willed, frank, rich, accessible, Colorful, proficient person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.